Ziekenhuis aan de Stroom breidt zorgaanbod voor maritieme geneeskunde uit

Ziekenhuis aan de Stroom breidt zijn zorgaanbod uit met maritieme geneeskunde. Wie aan de slag is in de haven krijgt bij ZAS Kaai 142 voortaan niet alleen de nodige medische zorg, maar ook alle bijhorende administratie en informatie voor de zorgverleners in het thuisland. Daarnaast voert ZAS Kaai 142 ook medische keuringen uit voor alle bemanningsleden van een schip, van een pleziervaartuig tot een booreiland.  

Met het nieuwe aanbod speelt Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) in op de nood van zeelui aan medische zorg. ‘Want zeelieden hebben geen huisarts in elke haven, en hun schip wacht niet.’ 

Van verkoudheden tot pletwonden 

Dr. Nicolaas Vanderhoydonck, arts-coördinator ZAS Kaai 142: 

‘Met ons uitgebreider zorgaanbod voor maritieme geneeskunde spelen we in op een vraag uit de haven. Elke dag meren in de haven van Antwerpen schepen aan met bemanningen uit de hele wereld. Die hebben uiteraard geen huisarts in elke haven, en hun schip wacht niet. Dat is een van de redenen om ons aanbod van medische hulpdienst voor zeelui uit te breiden. We behandelen niet alleen de problemen waarvoor je naar de huisarts gaat – zoals problemen met de luchtwegen, de maag en de darmen – maar ook de typische arbeidsletsels zoals plettrauma’s, breuken en brandwonden. De medische zorg breiden we nu uit met de bijhorende administratie en communicatie. Die zijn immers even belangrijk als de verzorging op zich, en houdt veel meer in dan een ziektebriefje: het omvat de bundeling van het medisch dossier (onderzoeken, diagnoses, behandeling, arbeidsongeschiktheid, ...) en de vertaling in het Engels. Zo is de arts in het thuisland van de werknemer ook op de hoogte van het probleem en de gegeven behandeling.’ ​ 

Medische keuring voor pleziervaartuigen tot booreilanden 

Naast de maritieme geneeskunde gaat ZAS Kaai 142 ook medische keuringen uitvoeren voor medewerkers uit de maritieme sector. Dat gaat om bemanningsleden van pleziervaartuigen, de binnenscheepvaart, zeeschepen en offshore bedrijven (zoals booreilanden en schepen om windmolenparken te bouwen). ​ 

Deze medische keuring omvat een uitgebreide persoonlijke medische vragenlijst, oogtest, gehoortest, lichamelijk onderzoek en biometrie. Afhankelijk van het doel kunnen er gerichte onderzoeken bij komen, zoals een spirometrie (meting van de inhoud en werking van de longen), bloed- en urineonderzoek, inspanningstest en electrocardiogram (ECG). 

Over ZAS Kaai 142 

ZAS medisch centrum Kaai 142 is een medische hulpdienst voor iedereen in en rond het havengebied. Het centrum is als semi-spoeddienst vooral gespecialiseerd in kleine traumatologie: dat zijn verwondingen veroorzaakt door ongevallen of geweld, zoals breuken, verstuikingen, pletwonden, snijwonden en gewrichten uit de kom. De artsen en verpleegkundigen kunnen de eerste medische zorg verlenen: röntgenbeelden maken, wonden verzorgen en gipsverbanden aanbrengen. 

Ook wie niet in de haven of op een schip werkt kan terecht in ZAS Kaai 142. Patiënten hoeven geen afspraak te maken en kunnen meteen naar het medisch centrum komen. ​ 

20.000 patiëntencontacten per jaar 

Door een jarenlange ervaring heeft ZAS Kaai 142 een grote kennis van verwondingen die specifiek zijn voor mensen die werken in de haven. Bij ernstige problemen worden ze behandeld in een van de grote sites van Ziekenhuis aan de Stroom. Tijdens de sluitingsuren (21.30 tot 7.30 uur) van ZAS Kaai 142 verzekert de dienst spoedgevallen van ZAS Cadix de permanentie. 

Jaarlijks heeft het team van ZAS Kaai 142 zo’n twintigduizend patiëntencontacten. Het centrum telt 27 medewerkers.

Adres: Mulhouselaan Noord 3, 2030 Antwerpen. ​ 

ZAS Medisch Centrum Kaai 142
Het adres van ZAS Medisch Centrum Kaai 142 is Mullhouselaan Noord 3, 2030 Antwerpen (Haven).
Ziekenhuis aan de Stroom

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis aan de Stroom

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis aan de Stroom

Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) is in 2024 ontstaan door de fusie van twee Antwerpse ziekenhuizen: ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen. ZNA was de opvolger van de stedelijke OCMW-ziekenhuizen, GZA Ziekenhuizen had haar wortels in zorgvoorzieningen (‘gasthuizen’) voor pelgrims in de Middeleeuwen, opgericht door de Gasthuiszusters van Antwerpen. 

Met 9.000 medewerkers, 1.000 artsen, 3.300 bedden, een veertigtal medische disciplines, 14 campussen, 2 poliklinieken en 1 medisch centrum is ZAS het grootste ziekenhuis van België en een van de grootste van Europa. Jaarlijks zorgt ZAS voor 80.000 klassieke opnames, 146.000 dagopnames, 985.000 consultaties, 8.000 geboortes in 4 materniteiten, 184.000 contacten op 9 spoeddiensten en 87.000 operaties in 62 operatiezalen.

Na een eerdere samenwerking sinds 2016 als ziekenhuisgroepering en sinds 2020 als locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk was een fusie tussen beide ziekenhuizen een logische volgende stap. Met de fusie bundelden ZNA en GZA Ziekenhuizen hun expertise en ontstond er een eenheid van visie, leiding en vermogen. De fusie zorgt voor meer mogelijkheden op vlak van patiënten, de samenleving, medewerkers, investeringen, zorgstrategie en innovatie in zorgkwaliteit en infrastructuur. 

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. Na de fusie van de vzw’s behoudt ZAS de erkenningsnummers van de algemene ziekenhuizen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de erkenningsnummers van PZ Stuivenberg en PVT Antwerpen. Dit zijn de erkenningsnummers:

  • 009: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Elisabeth, Sint-Erasmus, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen, Joostens, Hoge Beuken, Regatta 
  • 099 Sint-Augustinus, Sint-Jozef, Sint-Vincentius, Hof ter Schelde 
  • 998: Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Stuivenberg 
  • 039: Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) Antwerpen 

 

De persberichten van ZNA en GZA Ziekenhuizen zijn te vinden op https://nieuws.zna.be/ en https://gza-ziekenhuizen.prezly.com/. 

Neem contact op met

Kempenstraat 100 2030 Antwerpen

communicatie@zas.be

www.zas.be