Ziekenhuis aan de Stroom nodigt 4.000 baby’s uit voor RSV-prik 

Eerste jaar dat baby’s beschermende prik kunnen krijgen ​ ​ ​ ​ ​

Maandag 16 september valt bij de ouders van vierduizend baby’s (geboren na 1 april 2024) een brief in de bus van Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Daarin roepen de kinderartsen van het ziekenhuis de ouders op om hun kind antilichamen te geven tegen RSV. Dit kan vanaf 1 oktober in het ziekenhuis na het maken van een afspraak met de dienst Pediatrie. De antilichamen doen de kans op opname in het ziekenhuis met tachtig procent dalen. Dankzij de terugbetaling door het ziekenfonds kost de prik nog maar 12 euro in plaats van 777 euro.  

Het RSV-virus is de belangrijkste oorzaak van infecties van de lagere luchtwegen bij kinderen in hun eerste levensjaar. Kinderen jonger dan twee jaar ontwikkelen bij een RSV-besmetting vaak een longinfectie waardoor ze in het ziekenhuis moeten opgenomen worden.

Kinderen met RSV nemen op hoogtepunt meer dan helft kinderafdeling in

Kinderinfectioloog prof. dr. Daan Van Brusselen is verantwoordelijk voor de RSV-immunisatie bij ZAS: 

“In België treden RSV-infecties op als een seizoensgebonden epidemie tussen begin oktober en eind maart. Midden december is er een piek. Dit jaar is de eerste keer dat baby’s een beschermende prik kunnen krijgen. Het gaat niet om een vaccin, maar om een veilig geneesmiddel dat antilichamen bevat. Na toediening is de baby zes maanden beschermd. Het is belangrijk dat ouders dit doen, want RSV is wereldwijd de belangrijkste oorzaak waardoor baby’s in het ziekenhuis worden opgenomen. Op het hoogtepunt wordt meer dan de helft van het aantal bedden op onze kinderafdelingen ingenomen door kinderen met RSV.” 

In oktober inentingen voor baby's geboren vóór RSV-seizoen

Wanneer een baby de antilichamen krijgt, hang af van wanneer hij of zij geboren is: tijdens of voor tijdens het RSV-seizoen.

  1. Baby’s die geboren worden tijdens het RSV-seizoen (oktober – maart) krijgen de antilichamen best meteen na de geboorte toegediend. Vanaf 1 oktober zullen pasgeboren baby’s de prik kunnen krijgen op de materniteiten van Belgische ziekenhuizen. 
  2. Kinderen die al geboren zijn in de maanden april tot en met september van dit jaar - dus voor de start van het seizoen - kunnen de antilichamen krijgen bij de start van het seizoen. Dit kan in het ziekenhuis of via de huisarts.

De toediening van de antilichamen voor baby’s die vóór het seizoen geboren werden (de zogenaamde ‘catch up immunisatie’), moet van de overheid ‘voor de start van het RSV-seizoen’ gebeuren. In Ziekenhuis aan de Stroom start de campagne op 1 oktober en eindigt ze op 31 oktober. Vanaf november laat de wetgever geen ‘catch up’ prik meer toe.

Afspraak maken voor de prik 

Ouders kunnen voor de prik telefonisch een afspraak maken in vier ZAS-campussen: ZAS Augustinus, ZAS Palfijn, ZAS Paola en ZAS Vincentius. De contactgegevens zijn te vinden op zas.be/pediatrie. Het is belangrijk dat ouders vermelden dat ze voor de RSV-prik willen komen: hiervoor zijn aparte prikmomenten voorzien, het gebeurt niet tijdens de raadplegingen. Het medicijn is beschikbaar in ZAS. Ouders hoeven dus niet zelf naar de apotheek te gaan. 

12 euro in plaats van 777 euro 

Het medicijn kost normaalgezien 777 euro. Door de terugbetaling via het ziekenfonds is dat nog maar 12 euro, of 8 euro bij een verhoogde tegemoetkoming. De terugbetaling geldt voor baby’s geboren na 1 april 2024 waarvan de moeder geen RSV-vaccinatie heeft gekregen tijdens de zwangerschap. 

Over RSV 

De RSV-infectie (of respiratoir syncytieel virus) is de meestvoorkomende oorzaak van luchtweginfecties bij zuigelingen en kleine kinderen. Bijna alle kinderen hebben de infectie al gekregen voor ze twee jaar zijn. De meeste kinderen maken een eerste RSV-infectie door tijdens hun eerste levensjaar. 

Wereldwijd is RSV de meest frequente oorzaak van ziekenhuisopname bij kinderen. Het virus veroorzaakt een luchtweginfectie die heel vaak voorkomt bij zuigelingen, maar die op elke leeftijd kan optreden. Bij zuigelingen jonger dan twee jaar, ouderen en personen die een longaandoening, een cardiovasculaire aandoening of verminderde immuniteit hebben, kan een RSV-infectie verergeren tot een longontsteking.

Brief ZAS over RSV-prik baby.pdf

PDF - 661 Kb
Prof. dr. Daan Van Brusselen, kinderinfectioloog bij Ziekenhuis aan de Stroom. (Foto: ZAS)
Prof. dr. Daan Van Brusselen, kinderinfectioloog bij Ziekenhuis aan de Stroom. (Foto: ZAS)

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis aan de Stroom

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis aan de Stroom

Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) is in 2024 ontstaan door de fusie van twee Antwerpse ziekenhuizen: ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen. ZNA was de opvolger van de stedelijke OCMW-ziekenhuizen, GZA Ziekenhuizen had haar wortels in zorgvoorzieningen (‘gasthuizen’) voor pelgrims in de Middeleeuwen, opgericht door de Gasthuiszusters van Antwerpen. 

Met 9.000 medewerkers, 1.000 artsen, 3.300 bedden, een veertigtal medische disciplines, 14 campussen, 2 poliklinieken en 1 medisch centrum is ZAS het grootste ziekenhuis van België en een van de grootste van Europa. Jaarlijks zorgt ZAS voor 80.000 klassieke opnames, 146.000 dagopnames, 985.000 consultaties, 8.000 geboortes in 4 materniteiten, 184.000 contacten op 9 spoeddiensten en 87.000 operaties in 62 operatiezalen.

Na een eerdere samenwerking sinds 2016 als ziekenhuisgroepering en sinds 2020 als locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk was een fusie tussen beide ziekenhuizen een logische volgende stap. Met de fusie bundelden ZNA en GZA Ziekenhuizen hun expertise en ontstond er een eenheid van visie, leiding en vermogen. De fusie zorgt voor meer mogelijkheden op vlak van patiënten, de samenleving, medewerkers, investeringen, zorgstrategie en innovatie in zorgkwaliteit en infrastructuur. 

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. Na de fusie van de vzw’s behoudt ZAS de erkenningsnummers van de algemene ziekenhuizen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de erkenningsnummers van PZ Stuivenberg en PVT Antwerpen. Dit zijn de erkenningsnummers:

  • 009: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Elisabeth, Sint-Erasmus, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen, Joostens, Hoge Beuken, Regatta 
  • 099 Sint-Augustinus, Sint-Jozef, Sint-Vincentius, Hof ter Schelde 
  • 998: Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Stuivenberg 
  • 039: Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) Antwerpen 

 

De persberichten van ZNA en GZA Ziekenhuizen zijn te vinden op https://nieuws.zna.be/ en https://gza-ziekenhuizen.prezly.com/. 

Neem contact op met

Kempenstraat 100 2030 Antwerpen

communicatie@zas.be

www.zas.be