ZAS-patiënten krijgen thuis antibioticabehandeling in plaats van in ziekenhuis

Geen wekenlange opname meer nodig

Om patiënten die langdurig intraveneus antibiotica moeten krijgen thuis te behandelen, start Ziekenhuis aan de Stroom (de recente fusie van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen en GZA Ziekenhuizen) met een OPAT-programma (*). Hierbij wordt de behandeling met antibiotica in de bloedbaan opgestart in het ziekenhuis en voortgezet in de thuisomgeving van de patiënt.  

De behandeling in de thuisomgeving is een grote meerwaarde voor de patiënt: die hoeft nog maar kort in het ziekenhuis te blijven. Dit is kostenneutraal voor de patiënten en zo komen er in het ziekenhuis handen vrij voor andere patiënten. Tot slot kunnen de patiënten hun dagelijkse activiteiten ook sneller hervatten. 

(*) OPAT staat voor Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy. Parenteraal betekent: buiten het maag-darmkanaal. De patiënt krijgt de antibiotica via een infuus dat rechtstreeks in de bloedbaan komt. 

  

Tot 1.500 ligdagen per jaar uitgespaard 

Het OPAT-traject is voor patiënten met een infectie die niet behandeld kan worden met antibiotica in pilvorm. Volgens de wetgeving kan de behandeling thuis voortgezet worden wanneer de patiënt thuis minstens vijf dagen antibiotica uit een infuus moet krijgen. In de praktijk is dat gemiddeld twee à drie weken, met uitlopers tot drie maanden. Door de behandeling thuis voort te zetten, worden tot 1500 ligdagen per jaar uitgespaard. 

 Dr. Helena Mertes, infectiologe van Ziekenhuis aan de Stroom: 

“Patiënten die langdurig een antibioticakuur via een infuus kregen moesten tot voor kort soms tot drie maanden in het ziekenhuis verblijven. Dankzij ons OPAT-programma kunnen deze patiënten veel sneller naar hun vertrouwde thuisomgeving terugkeren. De behandeling met antibiotica starten we in het ziekenhuis op. Zo kunnen de artsen meteen ingrijpen wanneer de patiënt allergisch reageert op de medicatie. Als alles vlot verloopt, kan de patiënt het ziekenhuis verlaten en de behandeling thuis voortzetten met behulp van thuisverpleging. De behandelende arts blijft in contact met de patiënt, het OPAT-team van het ziekenhuis en de thuisverpleegkundige.” ​ 

De behandeling in de thuisomgeving leidt tot tevredener patiënten. Vroeger kon de voortzetting van de antibioticabehandeling thuis alleen voor de patiënten die het zelf betaalden. Door een wijziging in de wetgeving wordt de OPAT-behandeling thuis grotendeels terugbetaald. Dat maakt ze toegankelijk voor een grotere groep patiënten. 

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis aan de Stroom

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis aan de Stroom

Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) is in 2024 ontstaan door de fusie van twee Antwerpse ziekenhuizen: ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen. ZNA was de opvolger van de stedelijke OCMW-ziekenhuizen, GZA Ziekenhuizen had haar wortels in zorgvoorzieningen (‘gasthuizen’) voor pelgrims in de Middeleeuwen, opgericht door de Gasthuiszusters van Antwerpen. 

Met 9.000 medewerkers, 1.000 artsen, 3.300 bedden, een veertigtal medische disciplines, 14 campussen, 2 poliklinieken en 1 medisch centrum is ZAS het grootste ziekenhuis van België en een van de grootste van Europa. Jaarlijks zorgt ZAS voor 80.000 klassieke opnames, 146.000 dagopnames, 985.000 consultaties, 8.000 geboortes in 4 materniteiten, 184.000 contacten op 9 spoeddiensten en 87.000 operaties in 62 operatiezalen.

Na een eerdere samenwerking sinds 2016 als ziekenhuisgroepering en sinds 2020 als locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk was een fusie tussen beide ziekenhuizen een logische volgende stap. Met de fusie bundelden ZNA en GZA Ziekenhuizen hun expertise en ontstond er een eenheid van visie, leiding en vermogen. De fusie zorgt voor meer mogelijkheden op vlak van patiënten, de samenleving, medewerkers, investeringen, zorgstrategie en innovatie in zorgkwaliteit en infrastructuur. 

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. Na de fusie van de vzw’s behoudt ZAS de erkenningsnummers van de algemene ziekenhuizen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de erkenningsnummers van PZ Stuivenberg en PVT Antwerpen. Dit zijn de erkenningsnummers:

  • 009: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Elisabeth, Sint-Erasmus, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen, Joostens, Hoge Beuken, Regatta 
  • 099 Sint-Augustinus, Sint-Jozef, Sint-Vincentius, Hof ter Schelde 
  • 998: Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Stuivenberg 
  • 039: Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) Antwerpen 

 

De persberichten van ZNA en GZA Ziekenhuizen zijn te vinden op https://nieuws.zna.be/ en https://gza-ziekenhuizen.prezly.com/. 

Neem contact op met

Kempenstraat 100 2030 Antwerpen

communicatie@zas.be

www.zas.be