ZAS Paola en Ziekenhuisschool Antwerpen openen snoezelruimte

Opgenomen kinderen vergeten even dat ze ziek zijn

Ziekenhuisschool Antwerpen en kinderziekenhuis ZAS Paola hebben een snoezelruimte in gebruik genomen. In de nieuwe ruimte kunnen kinderen bekomen van de vele prikkels die ze in het ziekenhuis krijgen. Ze vinden er comfortabel meubilair, ontspannende geluiden en zelfs geuren die rust brengen.

De snoezelruimte werd ingericht door ZAS Paola en Ziekenhuisschool Antwerpen. Zowel kinderen van de ziekenhuisschool als andere patiëntjes kunnen er terecht. ​ Ketnetpresentator Dempsey Hendrickx opende de snoezelruimte dinsdagvoormiddag (22 oktober 2024) met een voorleessessie.

Lavendel, rustige muziek en waterbed

Voor kinderen is een ziekenhuis vaak een stresserende omgeving. Dat geldt zeker als een kind langere tijd is opgenomen. Daarom is op de tweede verdieping van ZAS Paola een snoezelruimte ingericht. In dit lokaal van 21 vierkante meter kunnen de kinderen maximaal tot rust komen.

Gedempt licht, ontspannende muziek, rustgevende beelden en geuren (zoals lavendel en eucalyptus) en zacht meubilair helpen daarbij. De kinderen kunnen kiezen uit banken met zachte kussens, een schommelstoel en een verwarmd waterbed. Dat laatste is er in het bijzonder voor kinderen met een spierziekte.

In de snoezelruimte zijn er geen prikkels die de kinderen elders in het ziekenhuis wel tegenkomen. Het is geen klinische ruimte en er vinden geen onderzoeken plaats.

Samen investeerden Stedelijk Onderwijs en Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) achttienduizend euro in de ruimte.

Meer veerkracht en ontwikkelingskansen voor leerlingen

Eline Hendrickx, directeur bij Ziekenhuisschool Antwerpen:

"Kinderen die recent heftige gebeurtenissen meemaakten, zoals een ziekenhuisopname, hebben vaak moeite met het reguleren van hun emoties. Dit kan zelfs leiden tot leermoeilijkheden. De nieuwe snoezelruimte creëert een veilige omgeving voor hen. Zo vergroten we de veerkracht en ontwikkelingskansen van onze leerlingen.”

Sofie Slaets, pedagogisch medewerker ZAS Paola:

“Voor onze patiëntjes is deze snoezelruimte misschien wel de belangrijkste plek in het ziekenhuis. Hier kunnen ze ontsnappen aan de drukte en bekomen van de vele prikkels die ze in de ziekenhuisomgeving tegenkomen. Dat kan helemaal alleen, of met een ouder. Deze snoezel-ruimte is ook een ideale plaats voor bijvoorbeeld babymassages en om huilbaby’s samen met hun ouder(s) tot rust te brengen. Het is een verbindende plaats waar de kinderen helemaal tot rust kunnen komen.”

Traumabewuste aanpak

Leerkrachten en zorgverleners zijn niet altijd op de hoogte van de emotionele bagage van elk kind. Daarom is het belangrijk om traumabewust te werken en eerst aandacht te hebben voor het welbevinden van het kind. Traumabewust werken houdt in dat je rekening houdt met de impact van trauma op iemands gedrag en emoties. Door begripvol te handelen, creëer je een veilige omgeving waarin mensen zich beter ondersteund voelen.

Ziekenhuisschool Antwerpen is een traumasensitieve school. Leerkracht Christophe Deroo vertelt:

“Voor de kinderen en jongeren die op de kinderafdeling van het ziekenhuis worden opgenomen is het vooral belangrijk dat ze zich veilig voelen en controle krijgen over hun eigen keuzes en lichaam. Tijdens hun ziekenhuisopname ondergaan de kinderen heel wat onderzoeken. Soms zijn die ook pijnlijk en zijn de kinderen hier bang van. Door hier oog voor te hebben en eerst in te zetten op welbevinden, kunnen we later sneller tot schools leren komen. Een traumabewuste benadering komt elke leerling ten goede, want elk kind en jongere heeft zijn eigen emotionele rugzak.”

De snoezelruimte speelt een belangrijke rol in deze aanpak. Als een kind net een pijnlijk onderzoek heeft gehad, is het niet aangeraden om meteen met rekensommen te beginnen. Dan is het beter om het kind in de snoezelruimte even tot rust te laten komen.

Kinderen over de snoezelruimte

De kinderen zijn erg positief over de snoezelruimte.

  • “De warmte van het waterbed en de bubbelzuilen brengen mijn hoofd en lichaam helemaal tot rust.” (Eline, 16 jaar)
  • “De aangepaste verlichting zorgt ervoor dat ik mij heel geborgen voel, een echt cocoon-moment.” (Jolien, 14 jaar)
  • “Er valt hier zo veel te ontdekken, ik vergeet helemaal dat ik in het ziekenhuis ben.” (Cis en Stan, 7 jaar)
  • “Het warme waterbed verzacht de spierpijn van mijn spierziekte, en de gekleurde lichtjes brengen mij tot rust.” (Sky, 7 jaar)

Over Ziekenhuisschool Antwerpen en ZAS Paola

Ziekenhuisschool Antwerpen geeft lessen op maat aan kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Zo blijven ze mee met hun klasgenoten. Het gaat om kinderen en jongeren van 2,5 jaar tot 18 jaar. Dagelijks krijgen de leerlingen één uur les.

ZAS Paola is een gespecialiseerd kinderziekenhuis voor kinderen tot 18 jaar. Het telt 22 kamers met 38 bedden voor opnames. Jaarlijks worden er 3.000 kinderen opgenomen, 4.000 kinderen krijgen een behandeling in dagziekenhuis. ​

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis aan de Stroom

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis aan de Stroom

Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) is in 2024 ontstaan door de fusie van twee Antwerpse ziekenhuizen: ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen. ZNA was de opvolger van de stedelijke OCMW-ziekenhuizen, GZA Ziekenhuizen had haar wortels in zorgvoorzieningen (‘gasthuizen’) voor pelgrims in de Middeleeuwen, opgericht door de Gasthuiszusters van Antwerpen. 

Met 9.000 medewerkers, 1.000 artsen, 3.300 bedden, een veertigtal medische disciplines, 14 campussen, 2 poliklinieken en 1 medisch centrum is ZAS het grootste ziekenhuis van België en een van de grootste van Europa. Jaarlijks zorgt ZAS voor 80.000 klassieke opnames, 146.000 dagopnames, 985.000 consultaties, 8.000 geboortes in 4 materniteiten, 184.000 contacten op 9 spoeddiensten en 87.000 operaties in 62 operatiezalen.

Na een eerdere samenwerking sinds 2016 als ziekenhuisgroepering en sinds 2020 als locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk was een fusie tussen beide ziekenhuizen een logische volgende stap. Met de fusie bundelden ZNA en GZA Ziekenhuizen hun expertise en ontstond er een eenheid van visie, leiding en vermogen. De fusie zorgt voor meer mogelijkheden op vlak van patiënten, de samenleving, medewerkers, investeringen, zorgstrategie en innovatie in zorgkwaliteit en infrastructuur. 

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. Na de fusie van de vzw’s behoudt ZAS de erkenningsnummers van de algemene ziekenhuizen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de erkenningsnummers van PZ Stuivenberg en PVT Antwerpen. Dit zijn de erkenningsnummers:

  • 009: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Elisabeth, Sint-Erasmus, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen, Joostens, Hoge Beuken, Regatta 
  • 099 Sint-Augustinus, Sint-Jozef, Sint-Vincentius, Hof ter Schelde 
  • 998: Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Stuivenberg 
  • 039: Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) Antwerpen 

 

De persberichten van ZNA en GZA Ziekenhuizen zijn te vinden op https://nieuws.zna.be/ en https://gza-ziekenhuizen.prezly.com/. 

Neem contact op met

Kempenstraat 100 2030 Antwerpen

communicatie@zas.be

www.zas.be