Strafste verpleegkundigen van Vlaanderen bekroond op finale Challenge Verpleegkunde van ZAS 

Winnaars uit Lier, Aalst en Antwerpen

Dirk ​ Cammerman (Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis Aalst), Lisa Thiebaut (Ziekenhuis aan de Stroom) en Véronique Florizoone (Thomas More Lier) mogen zich een jaar lang de strafste verpleegkundigen of student verpleegkunde van Vlaanderen noemen. Zij zijn de winnaars van de derde Challenge Verpleegkunde van Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Met dit initiatief zet ZAS in de kijker dat verpleegkundige een job is die heel veel kennis en vaardigheden vereist. 

De winnaars werden donderdagavond in ZAS Vincentius in de bloemetjes gezet door ZAS-voorzitter Els van Doesburg, gedelegeerd bestuurder Margot Cloet van Zorgnet-Icuro en zorgmanager Kenny de Cuyper van ZAS. 708 verpleegkundigen en studenten namen deel. 

“Heuse specialisten in hun vakgebied” 

ZAS-voorzitter Els van Doesburg: 

“Zonder verpleegkundigen geen ziekenhuis. Ze zijn onze warme handen, sterke ruggengraat en pientere breinen vol kennis. Hun veelzijdig takenpakket gaat namelijk veel verder dan medicatie toedienen of wondzorg. Om correct te kunnen reageren in levensbedreigende situaties, medisch te redeneren en elke dag opnieuw warm om te gaan met elke patiënt, heb je al die capaciteiten nodig. De Challenge Verpleegkunde bewijst dat onze verpleegkundigen dat ook allemaal in huis hebben.” 

187 studenten en 521 verpleegkundigen 

De Challenge Verpleegkunde is een online quiz in twee ronden waaraan zowel verpleegkundigen als studenten verpleegkunde kunnen deelnemen. In de eerste ronde beantwoordden de deelnemers in een online quiz vijftien meerkeuzevragen. Die peilden naar hun kennis van allerlei facetten van de verpleegkunde (medicatie, verpleegtechnische handelingen, ... ) op verschillende afdelingen (pediatrie, geriatrie, psychiatrie, ... ). De meerkeuzevragen gaan van relatief gemakkelijk (wanneer mag je compressietherapie opstarten?) tot heel moeilijk (wat geeft de cirkel van Sinner weer?). 

Naast de juistheid van de antwoorden speelt ook de antwoordtijd een rol. Deelnemers hadden maximaal tien minuten de tijd om te antwoorden. ​ 

Van de 708 deelnemers aan de eerste ronde gingen veertig deelnemers door naar de online finaleronde met opnieuw 15 vragen. Het ging om de tien beste studenten verpleegkunde, de tien beste verpleegkundigen buiten ZAS en de twintig best scorende ZAS-verpleegkundigen. Er namen 187 studenten en 521 verpleegkundigen deel. 

Winnaars

De drie besten van elke categorie vielen in de prijzen. De winnaar kreeg een etentje in Bistrot L’ilôt , de tweede een waardebon voor AS Adventure en de derde een etentje met een film voor twee personen. ​ 

 

Studenten verpleegkunde

  1. Véronique Florizoone - Thomas More Lier (zij-instromer)
  2. Jolien Claessen – Sint-Norbertus Verpleegkunde Metropool 
  3. Carmen Garcia Soler - UCLL 

 

Verpleegkundigen (andere ziekenhuizen dan ZAS) 

  1. Dirk ​ Cammerman - OLV Ziekenhuis Aalst, intensieve zorg ​ 
  2. Ruth Van Hoecke - AZ Alma, SP locomotorisch 
  3. Ine Loysch - UZ Leuven, nefrologie 

 

Verpleegkundigen ZAS

  1. Lisa Thiebaut - ZAS Middelheim, spoedgevallen
  2. Mariken van Oosterhout - ZAS Vincentius, intensieve zorg
  3. Elle Mannaerts – ZAS Cadix, intensieve zorg

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis aan de Stroom

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis aan de Stroom

Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) is in 2024 ontstaan door de fusie van twee Antwerpse ziekenhuizen: ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen. ZNA was de opvolger van de stedelijke OCMW-ziekenhuizen, GZA Ziekenhuizen had haar wortels in zorgvoorzieningen (‘gasthuizen’) voor pelgrims in de Middeleeuwen, opgericht door de Gasthuiszusters van Antwerpen. 

Met 9.000 medewerkers, 1.000 artsen, 3.300 bedden, een veertigtal medische disciplines, 14 campussen, 2 poliklinieken en 1 medisch centrum is ZAS het grootste ziekenhuis van België en een van de grootste van Europa. Jaarlijks zorgt ZAS voor 80.000 klassieke opnames, 146.000 dagopnames, 985.000 consultaties, 8.000 geboortes in 4 materniteiten, 184.000 contacten op 9 spoeddiensten en 87.000 operaties in 62 operatiezalen.

Na een eerdere samenwerking sinds 2016 als ziekenhuisgroepering en sinds 2020 als locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk was een fusie tussen beide ziekenhuizen een logische volgende stap. Met de fusie bundelden ZNA en GZA Ziekenhuizen hun expertise en ontstond er een eenheid van visie, leiding en vermogen. De fusie zorgt voor meer mogelijkheden op vlak van patiënten, de samenleving, medewerkers, investeringen, zorgstrategie en innovatie in zorgkwaliteit en infrastructuur. 

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. Na de fusie van de vzw’s behoudt ZAS de erkenningsnummers van de algemene ziekenhuizen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de erkenningsnummers van PZ Stuivenberg en PVT Antwerpen. Dit zijn de erkenningsnummers:

  • 009: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Elisabeth, Sint-Erasmus, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen, Joostens, Hoge Beuken, Regatta 
  • 099 Sint-Augustinus, Sint-Jozef, Sint-Vincentius, Hof ter Schelde 
  • 998: Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Stuivenberg 
  • 039: Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) Antwerpen 

 

De persberichten van ZNA en GZA Ziekenhuizen zijn te vinden op https://nieuws.zna.be/ en https://gza-ziekenhuizen.prezly.com/. 

Neem contact op met

Kempenstraat 100 2030 Antwerpen

communicatie@zas.be

www.zas.be