Ziekenhuis aan de Stroom neemt angst jonge kinderen weg om patiënt op Intensieve Zorg te bezoeken 

Kinderen maken kennis met toestellen en geuren op IZ 

Om jonge kinderen voor te bereiden op een bezoek aan de afdeling Intensieve Zorg (IZ), heeft een team verpleegkundigen, psychologen en pedagogen van ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom, de fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen) een koffer samengesteld die hun angst en onzekerheid moet wegnemen. Een kamer op de afdeling Intensieve Zorg valt door de toestellen, geluiden en geuren immers niet te vergelijken met een slaapkamer thuis. Vanwege die confronterende omgeving wordt de vraag om met kinderen op bezoek te komen op IZ vaak niet gesteld. ​ 

Met foto- en leesboekjes en materiaal vanop de IZ-kamer kunnen kinderen in een ​ vertrouwde omgeving kennismaken met deze ziekenhuisafdeling. Daarnaast helpen zorgenvriendjes en troostdekentjes bij de emotionele verwerking van die ervaring. De vijf campussen van ZAS met een IZ-afdeling gebruiken de koffer voor kinderen die op bezoek willen komen bij iemand die langdurig is opgenomen. 

Kamer op IZ niet te vergelijken met slaapkamer thuis

In principe zijn kinderen onder de zestien jaar niet toegelaten op IZ, al kan die vraag steeds gesteld worden. Met een koffer wil ZAS de drempel verlagen voor jonge kinderen die een familielid willen bezoeken dat langdurig is opgenomen op IZ.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het belangrijk is om kinderen op gepaste wijze eerlijke informatie te verschaffen. Zo kunnen ze goed voorbereid op bezoek gaan. ​ 

Leen Verheyen, adjunct-verpleegkundig afdelingshoofd ZAS Middelheim: 

“Net als volwassenen hebben ook jonge kinderen er nood aan om een familielid in het ziekenhuis te bezoeken. Toch merken we dat ouders er vaak niet aan denken om een bezoek met kinderen aan te vragen. Vaak komt dat doordat ouders hun kinderen willen weghouden van een erg ziek gezins- of familielid. Kinderen die wel langskomen weten niet wat ze mogen verwachten, en maken ze zich een verkeerde voorstelling van het opgenomen familielid. Toestellen, geluiden en geuren in een kamer op Intensieve Zorg zijn immers niet te vergelijken met een klassieke ziekenhuiskamer, en al helemaal niet met een slaapkamer thuis. Zo'n onvoorbereid bezoek kan erg confronterend zijn. Om dat op te lossen, hebben we over IZ een box op kindermaat uitgewerkt. Daarnaast begeleidt een psychologe de kinderen die op bezoek komen. En als het echt te veel wordt, kan het kind met een stop-kaart aangeven dat het het bezoek wil onderbreken of beëindigen.” 

Zorgenvriendjes en troostdekentjes voor ​ emotionele verwerking

De IZ-box bevat een hoop hulpmiddelen om het bezoek aan de IZ kindvriendelijk te maken. Fotoboekjes voor thuis leggen in woord en beeld uit hoe een IZ-kamer eruitziet, welke toestellen er staan en waarvoor ze dienen. 

Omdat kinderen graag zaken vastnemen, vinden ze in de koffer ook een zakje met materiaal van de IZ: een spuit, een infuus voor sondevoeding en ontsmettingsgel met de bijhorende geur. ​ 

 

Heel persoonlijk zijn de zorgenvriendjes en gehaakte troostdekentjes. Een zorgenvriendje is een knuffel waarin een kind ook een wens of boodschap voor de IZ-patiënt kan opbergen. En het gehaakte dekentje kan bij een patiënt blijven die er niet goed aan toe is en mogelijk zal overlijden. Tot slot zijn er ook tekeningen die ze kunnen inkleuren. ​ 

De zorgenvriendjes en steundekentjes worden gehaakt door Karina’s Angels. Dat is een ​ groep vriendinnen uit Sint-Gillis-Waas die intussen al meer dan 500 exemplaren hebben geschonken. Karina en co haken al langer voor ZAS Paola, en zorgen nu ook voor de zorgenvriendje en steundekentjes. 

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis aan de Stroom

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis aan de Stroom

Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) is in 2024 ontstaan door de fusie van twee Antwerpse ziekenhuizen: ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen. ZNA was de opvolger van de stedelijke OCMW-ziekenhuizen, GZA Ziekenhuizen had haar wortels in zorgvoorzieningen (‘gasthuizen’) voor pelgrims in de Middeleeuwen, opgericht door de Gasthuiszusters van Antwerpen. 

Met 9.000 medewerkers, 1.000 artsen, 3.300 bedden, een veertigtal medische disciplines, 14 campussen, 2 poliklinieken en 1 medisch centrum is ZAS het grootste ziekenhuis van België en een van de grootste van Europa. Jaarlijks zorgt ZAS voor 80.000 klassieke opnames, 146.000 dagopnames, 985.000 consultaties, 8.000 geboortes in 4 materniteiten, 184.000 contacten op 9 spoeddiensten en 87.000 operaties in 62 operatiezalen.

Na een eerdere samenwerking sinds 2016 als ziekenhuisgroepering en sinds 2020 als locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk was een fusie tussen beide ziekenhuizen een logische volgende stap. Met de fusie bundelden ZNA en GZA Ziekenhuizen hun expertise en ontstond er een eenheid van visie, leiding en vermogen. De fusie zorgt voor meer mogelijkheden op vlak van patiënten, de samenleving, medewerkers, investeringen, zorgstrategie en innovatie in zorgkwaliteit en infrastructuur. 

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. Na de fusie van de vzw’s behoudt ZAS de erkenningsnummers van de algemene ziekenhuizen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de erkenningsnummers van PZ Stuivenberg en PVT Antwerpen. Dit zijn de erkenningsnummers:

  • 009: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Elisabeth, Sint-Erasmus, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen, Joostens, Hoge Beuken, Regatta 
  • 099 Sint-Augustinus, Sint-Jozef, Sint-Vincentius, Hof ter Schelde 
  • 998: Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Stuivenberg 
  • 039: Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) Antwerpen 

 

De persberichten van ZNA en GZA Ziekenhuizen zijn te vinden op https://nieuws.zna.be/ en https://gza-ziekenhuizen.prezly.com/. 

Neem contact op met

Kempenstraat 100 2030 Antwerpen

communicatie@zas.be

www.zas.be