Gloednieuwe nierdialyse in ZAS Palfijn

Ruimte voor 2.100 dialysesessies per jaar 

Antwerpen, 5 juli 2024 - De nierdialysepatiënten van ZAS Palfijn kunnen voortaan terecht in een gloednieuwe nierdialyse. Die biedt plaats voor 2.100 dialysebehandelingen per jaar. Daarmee is de eerste fase van grote investeringen in het ziekenhuis afgerond.  

De dialyseafdeling heeft de modernste technologie en is veel aangenamer dan de vorige (dialyseafdeling) voor de patiënten, die er twaalf uur per week doorbrengen. Van de zestien posities voor dialyse zijn er ook vier waar de patiënten zonder afspraak terechtkunnen voor hun behandeling. ZAS Palfijn is een van de veertien campussen van het nieuwe ziekenhuis ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom, de recente fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen). 

 

Behandeling voor nieren die nog voor 5 tot 10% werken 

Nierdialyse is de behandeling die de functie van de nieren gedeeltelijk overneemt en afvalstoffen en overtollig vocht uit het lichaam verwijdert. Dat is noodzakelijk wanneer de nieren nog maar vijf tot tien procent werken. 

Zowat een op de vijf nierpatiënten heeft tijdens de dialysebehandeling geen dringende medische zorg of intensief medisch toezicht nodig. Zij kunnen terecht in het low care dialysecentrum. Patiënten die meer zorg en toezicht nodig hebben, worden behandeld op de high care afdeling van het ziekenhuis. 

 

Plaats voor 16 patiënten 

De nieuwe afdeling biedt plaats aan zestien nierdialysepatiënten. Het gaat om acht zetels en acht bedden voor patiënten die minder mobiel zijn. ​ 

Twaalf posities worden ingezet voor de geplande afspraken. Bij de vier overige posities kunnen de patiënten zelf beslissen wanneer ze (binnen de openingstijden, van 7 tot 18 uur) langskomen voor hun dialyse. ​ 

Dr. Wendy Engelen, medisch diensthoofd Nefrologie: ​ 

“Met de opening van deze nierdialyse is de eerste stap van een investering van 68 miljoen afgerond. De vorige nierdialyse was immers aan vervanging toe. Daarom hebben we vijf miljoen geïnvesteerd in een aantrekkelijke en comfortabele omgeving met de nieuwste technologie. Dat is belangrijk, want deze mensen brengen hier drie keer per week vier uur door. Om dat aangenaam te laten verlopen, voorzien we tablets waarop ze bijvoorbeeld kunnen lezen, of kunnen kijken naar een film of televisieprogramma. Zo stoort het geluid van een televisietoestel de andere patiënten niet.” 

Jaarlijks verzorgt de low care in ZAS Palfijn 2.100 dialysebehandelingen. Dat komt per jaar neer op 8.400 uur dat de patiënten in het ziekenhuis zijn en 10.500 liter bloed dat gefilterd wordt. ​ 

 

Zonne-energie, 25.000 liter regenwater en 7.000 liter restwater van dialyse 

Het gebouw van de nieuwe nierdialyse beantwoordt aan verschillende duurzaamheidseisen. 

  1. De low care heeft een groendak met o.a. vetkruid dat regenwater opvangt. Het ​ opgevangen regenwater dient om het groen te bewateren en voor gebruik in de toiletten. Door de soms lange droogteperiodes is het groendak ontworpen voor maximale waterbuffering. Samen met het buffervat van 25.000 liter houdt het zoveel mogelijk regenwater op voor hergebruik. ​ 
  2. Daarnaast wordt ook het osmosewater (een bijproduct van de dialyse) opgevangen in een ander buffervat van 7.000 liter. Ook dat water is voor de besproeiing van de planten. 
  3. De installaties van de dialyse draaien alleen bij gebruik. Zo hebben de buren geen last van onnodig geluid, en verbruikt het ziekenhuis minder energie. ​ 
  4. Tot slot zal de dialyse energie krijgen van zonnepanelen op de nog op te trekken voorbouw. Dat leidt tot een lagere energiefactuur: de dialyse verbruikt heel wat energie voor de ventilatie, de ontsmetting van de waterzuivering en de dialysetoestellen. 

 ​ 

Low care nierdialysepatiënten betrokken bij behandeling 

Low care nierdialysepatiënten worden zelf nauw betrokken bij hun behandeling door gespecialiseerde verpleegkundigen en een nierspecialist. Patiënten die dit zelf wensen én kunnen, helpen mee met het klaarmaken van het dialysetoestel voor de behandeling. Daarnaast signaleren ze tijdens de dialysesessie een toestelalarm aan de verpleegkundige. Sommige patiënten leren ook de verbinding tussen een slagader en een oppervlakkig gelegen ader aanprikken. 

 

Ondergrondse parking en 2 nieuwe vleugels met 100 bedden ​ ​  

Naast de nieuwe nierdialyse staan er nog andere investeringen op het programma in ZAS Palfijn. ​ 

  • Een ondergrondse parking. ​ ​ 
  • De nieuwe voorbouw (die vóór het huidige gebouw komt) telt twee vleugels met vijf verdiepingen en zal een brede mix aan zorgverlening huisvesten. ​ 

Als alles vlot verloopt, starten de werken aan de ondergrondse parking in de zomer van 2024. Eerst wordt de ondergrondse parking gebouwd. Daarbovenop verrijst de voorbouw met twee vleugels. 

Sara Van Daele

Ziekenhuis aan de Stroom

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis aan de Stroom

Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) is in 2024 ontstaan door de fusie van twee Antwerpse ziekenhuizen: ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen. ZNA was de opvolger van de stedelijke OCMW-ziekenhuizen, GZA Ziekenhuizen had haar wortels in zorgvoorzieningen (‘gasthuizen’) voor pelgrims in de Middeleeuwen, opgericht door de Gasthuiszusters van Antwerpen. 

Met 9.000 medewerkers, 1.000 artsen, 3.300 bedden, een veertigtal medische disciplines, 14 campussen, 2 poliklinieken en 1 medisch centrum is ZAS het grootste ziekenhuis van België en een van de grootste van Europa. Jaarlijks zorgt ZAS voor 80.000 klassieke opnames, 146.000 dagopnames, 985.000 consultaties, 8.000 geboortes in 4 materniteiten, 184.000 contacten op 9 spoeddiensten en 87.000 operaties in 62 operatiezalen.

Na een eerdere samenwerking sinds 2016 als ziekenhuisgroepering en sinds 2020 als locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk was een fusie tussen beide ziekenhuizen een logische volgende stap. Met de fusie bundelden ZNA en GZA Ziekenhuizen hun expertise en ontstond er een eenheid van visie, leiding en vermogen. De fusie zorgt voor meer mogelijkheden op vlak van patiënten, de samenleving, medewerkers, investeringen, zorgstrategie en innovatie in zorgkwaliteit en infrastructuur. 

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. Na de fusie van de vzw’s behoudt ZAS de erkenningsnummers van de algemene ziekenhuizen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de erkenningsnummers van PZ Stuivenberg en PVT Antwerpen. Dit zijn de erkenningsnummers:

  • 009: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Elisabeth, Sint-Erasmus, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen, Joostens, Hoge Beuken, Regatta 
  • 099 Sint-Augustinus, Sint-Jozef, Sint-Vincentius, Hof ter Schelde 
  • 998: Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Stuivenberg 
  • 039: Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) Antwerpen 

 

De persberichten van ZNA en GZA Ziekenhuizen zijn te vinden op https://nieuws.zna.be/ en https://gza-ziekenhuizen.prezly.com/. 

Neem contact op met

Kempenstraat 100 2030 Antwerpen

communicatie@zas.be

www.zas.be