99% patiënten met borstkanker start bij ZAS Augustinus binnen de 6 weken aan behandeling ​

 12% beter dan Belgisch gemiddelde

98,9 procent van de patiënten met borstkanker begint bij ZAS Augustinus binnen de zes weken na de diagnose aan de behandeling. Daarmee haalt de Antwerpse borstkankerkliniek een van de hoogste scores in België. De kliniek doet hiermee ook ruim beter dan het nationaal gemiddelde en de norm die internationaal wordt vooropgesteld. Dat blijkt uit cijfers van KCE, het Federaal kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. ZAS Augustinus behandelt jaarlijks ruim vierhonderd nieuwe patiënten met een diagnose van borstkanker.

Belgisch gemiddelde van 87,3%

Volgens een recente update van het KCE-rapport (Federaal Kenniscentrum voor de Zorg, rapport 365) heeft 87,3 procent van de vrouwelijke patiënten met borstkanker een doorlooptijd van zes weken of minder. De doorlooptijd is de snelheid waarmee de behandeling na de diagnose wordt opgestart. Voor de gemoedsrust van de patiënt en de best mogelijke uitkomst van de behandeling is deze doorlooptijd best zo kort mogelijk.

EUSOMA, de belangrijkste internationale accreditatiecommissie van borstklinieken, stelt als kwaliteitsdoel voor borstklinieken dat negentig procent van de patiënten binnen de zes weken aan de behandeling moet kunnen beginnen. Tachtig procent is volgens EUSOMA de ondergrens voor de doorlooptijd van een borstkliniek.

Snelheid verwerking weefselstalen en technische onderzoeken bepalen doorlooptijd

Voor de behandeling kan beginnen zijn meerdere onderzoeken nodig, en soms ook bijkomende testen. Bepalende factoren voor de start van de behandeling zijn de snelheid waarmee weefselstalen genomen en verwerkt worden en de beschikbaarheid van technische onderzoeken als medische beeldvorming. Door de inzet van artificiële intelligentie heeft het lab Pathologische Anatomie (= onderzoek van weefsels en cellen) van ZAS een werkdag sneller een eerste resultaat van een tumorstaal.

Op een na grootste borstkliniek

ZAS Augustinus is de op een na grootste borstkliniek van het land. De hooggespecialiseerde kankerbehandelingen binnen Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) zijn daar ondergebracht.

In totaal krijgen bijna 700 patiënten met borstkanker hun behandeling bij ZAS, waarvan 410 bij ZAS Augustinus.

Aanvraag ingediend voor coördinerende borstkliniek in ZAS Palfijn

In het noorden van de stad Antwerpen (Merksem) heeft ZAS ook een satellietborstkliniek. Die wil ZAS omvormen tot een coördinerende borstkliniek.

Dr. Jan Hauspy, gynaecologisch oncoloog bij ZAS:

“Door het grote aantal patiënten met borstkanker die bij Ziekenhuis aan de Stroom hun diagnose en behandeling krijgen, kunnen we twee coördinerende borstklinieken uitbouwen. De aanvraag voor een coördinerende borstkliniek in ZAS Palfijn hebben we intussen opgestart. In de nieuwe coördinerende borstkliniek streven we naar dezelfde doorlooptijd als ZAS Augustinus. De borstkliniek in ZAS Palfijn haalt met zo’n 140 patiënten nu al ruimschoots de drempel die de overheid oplegt.”

Meestvoorkomende vorm van kanker bij vrouwen

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Een op de negen vrouwen krijgt ermee te maken. In 2022 kregen 11.192 vrouwen de diagnose van borstkanker (bron: Belgisch Kankerregister). Bijna 2.300 vrouwen per jaar verliezen de strijd tegen de ziekte.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis aan de Stroom

 

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis aan de Stroom

Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) is in 2024 ontstaan door de fusie van twee Antwerpse ziekenhuizen: ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen. ZNA was de opvolger van de stedelijke OCMW-ziekenhuizen, GZA Ziekenhuizen had haar wortels in zorgvoorzieningen (‘gasthuizen’) voor pelgrims in de Middeleeuwen, opgericht door de Gasthuiszusters van Antwerpen. 

Met 9.000 medewerkers, 1.000 artsen, 3.300 bedden, een veertigtal medische disciplines, 14 campussen, 2 poliklinieken en 1 medisch centrum is ZAS het grootste ziekenhuis van België en een van de grootste van Europa. Jaarlijks zorgt ZAS voor 80.000 klassieke opnames, 146.000 dagopnames, 985.000 consultaties, 8.000 geboortes in 4 materniteiten, 184.000 contacten op 9 spoeddiensten en 87.000 operaties in 62 operatiezalen.

Na een eerdere samenwerking sinds 2016 als ziekenhuisgroepering en sinds 2020 als locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk was een fusie tussen beide ziekenhuizen een logische volgende stap. Met de fusie bundelden ZNA en GZA Ziekenhuizen hun expertise en ontstond er een eenheid van visie, leiding en vermogen. De fusie zorgt voor meer mogelijkheden op vlak van patiënten, de samenleving, medewerkers, investeringen, zorgstrategie en innovatie in zorgkwaliteit en infrastructuur. 

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. Na de fusie van de vzw’s behoudt ZAS de erkenningsnummers van de algemene ziekenhuizen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de erkenningsnummers van PZ Stuivenberg en PVT Antwerpen. Dit zijn de erkenningsnummers:

  • 009: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Elisabeth, Sint-Erasmus, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen, Joostens, Hoge Beuken, Regatta 
  • 099 Sint-Augustinus, Sint-Jozef, Sint-Vincentius, Hof ter Schelde 
  • 998: Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Stuivenberg 
  • 039: Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) Antwerpen 

 

De persberichten van ZNA en GZA Ziekenhuizen zijn te vinden op https://nieuws.zna.be/ en https://gza-ziekenhuizen.prezly.com/. 

Neem contact op met

Kempenstraat 100 2030 Antwerpen

communicatie@zas.be

www.zas.be