165 spoedpatiënten bij Ziekenhuis aan de Stroom tijdens oudejaarsnacht
4 slachtoffers van vuurwerk
De spoeddiensten van het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) zorgden de voorbije oudejaarsnacht (22-8 uur) voor 165 patiënten. Dat is bijna vijftig procent meer dan een gemiddelde zaterdagnacht in december. De meeste spoedcontacten waren voor rekening van ZAS Cadix in de binnenstad. Zoals vaker was er bij veel spoedpatiënten alcohol in het spel. Ongevallen met vuurwerk eisten vier slachtoffers.
Om deze mensen de nodige zorg te kunnen verlenen, waren op de spoeddiensten van ZAS extra artsen en verpleegkundigen aan het werk. Er waren gelukkig geen gevallen van agressie tegen de spoedmedewerkers.
“Goede start van het jaar doortrekken”
Dr. Kurt Anseeuw, medisch diensthoofd spoed Ziekenhuis aan de Stroom:
“Oudejaarsnacht is sowieso een drukke nacht. Je hebt uiteraard de klassieke spoedgevallen, en daar bovenop komt een feestnacht met veel mensen op de baan. Heel wat mensen hebben te diep in het glas gekeken, en er zijn ook ongevallen met vuurwerk en letsels door ongevallen tijdens verplaatsingen (te voet, met de step en de fiets). We zijn daarop voorbereid, en zetten extra mensen in terwijl de rest van het land aan het feesten was. Belangrijk is dat we tijdens de voorbije nacht geen agressie tegen zorgverleners hebben meegemaakt. Laten we hopen dat we deze goede start van het jaar kunnen doortrekken.”
Vingers kwijt door vuurwerk
De spoeddiensten van ZAS kregen ook vier slachtoffers van vuurwerk over de vloer. In ZAS Augustinus werd een patiënt opgenomen die door een ontplofte vuurwerkpijl enkele vingers was verloren. Andere slachtoffers van ongevallen met vuurwerk konden na verzorging naar huis.
Mogelijk loopt dat aantal nog op doordat mensen pas vandaag langskomen met hun letsels, of niet-ontploft vuurwerk opnieuw proberen af te steken.
Spoedpatiënten per ZAS-campus
Van 22 uur tot 8 uur kwamen er 165 patiënten naar de spoeddiensten van Ziekenhuis aan de Stroom. ZAS Cadix kreeg de meeste patiënten over de vloer. Het aantal patiënten zegt niets over de ernst van de verwondingen en de benodigde tijd voor de zorg.
- ZAS Cadix: 71 spoedpatiënten
- ZAS Vincentius: 27 spoedpatiënten
- ZAS Middelheim: 20 spoedpatiënten
- ZAS Augustinus: 24 spoedpatiënten
- ZAS Palfijn: 23 spoedpatiënten
Op een gemiddelde zaterdagnacht in december telt ZAS 112 spoedpatiënten. Met oudejaarsnacht zijn dat er gemiddeld 159.
MUG’s en PIT’s ZAS Cadix en ZAS Vincentius permanent op de baan
De MUG’s (*) en PIT’s (**) van ZAS Cadix en ZAS Vincentius waren vrijwel permanent op de baan. Om ervoor te zorgen dat er zowel in het ziekenhuis als op de baan voldoende zorgverleners aan de slag waren, zette ZAS extra mensen in. Wanneer bijvoorbeeld een MUG uitrukt, is dat met een spoedarts en spoedverpleegkundige aan boord. Een PIT rukt uit met een spoedverpleegkundige. Daardoor zijn er minder zorgverleners beschikbaar op de dienst Spoedgevallen.
In totaal waren de voorbije nacht 48 zorgverleners aan het werk op de spoeddiensten van ZAS. Het gaat om 16 spoedartsen, 28 spoedverpleegkundigen en 4 andere spoedmedewerkers. Dat zijn er meer dan op een doorsnee zaterdagnacht.
(*) Een MUG is als het ware een mobiele dienst Spoedgevallen. Het MUG-team verleent dringende geneeskundige hulp aan patiënten met ernstige en levensbedreigende problemen. Een MUG-team bestaat uit een spoedarts en een verpleegkundige met bijzondere beroepstitel in de intensieve zorgen en spoedgevallenzorg, en werkt in bijstand van een ziekenwagen. De MUG-wagen is uitgerust met een heel wat medicatie en medisch materiaal, zoals een defibrillator, beademingstoestel, toestel voor hartmassage, toestel voor beeldvorming en materiaal voor specifieke interventies zoals brandwonden en letsels bij rampen.
(**) Een PIT (Paramedisch Interventie Team) heeft meer mogelijkheden en uitrusting dan een ambulance, en kan een deel van de oproepen beantwoorden waarvoor nog vaak een MUG wordt uitgestuurd. De noodcentrale (112) stuurt een PIT als iemand er ernstig, maar niet levensbedreigend aan toe is. Het gaat bijvoorbeeld om patiënten met suikerziekte en een te lage suikerspiegel, iemand met pijn op de borst, iemand die kort van adem is of niet meer bewust is. Ook het transport van een patiënt van het ene naar een ander ziekenhuis gebeurt in principe met een PIT.
Tom Van de Vreken